Skandál v CS:GO. Kouč Heroicu poskytl soupeřům citlivé informace

2. 8. 2021 – 16:00
0

Situace bude mít soudní dohru

Týmu Heroic se na proběhlých Intel Extreme Masters 2021 v Kolíně nad Rýnem příliš nedařilo a v turnaji v CS:GO skončil na sdíleném 7. a 8. místě. Jak se ale zdá, důvodem nemusela být jen forma členů, ale také neférové kroky osoby, od níž by to svěřenci čekali nejméně.

Řeč je o trenérovi Nicolai Petersenovi, vystupujícímu též pod přezdívkou Hunden. Ten měl dle obvinění sdílet soubor připravených taktik a strategií s konkurenčním týmem Astralis a vystavit tak Heroic nespravedlivému znevýhodnění.

Heroic k celé situaci vydal prohlášení, v němž vysvětluje příčiny vyhození Petersena z trenérské pozice. Ještě před červencovým IEM měli tým dojít ke shodě v záležitosti výměny trenéra na základě závažných pochybností o Petersenově důvěryhodnosti. Ten měl následně zbytku týmu odepřít přístup ke složce s taktikami, které následně sdílel s klíčovou osobou konkurenčního týmu, jak ukázalo vyšetřování.

Petersen tak samozřejmě učinil bez vědomí kohokoli z Heroicu a jednoznačně tak porušil podmínky svého kontraktu. Celou záležitostí se už zabývají dva dánské soudní dvory, které nezávisle na sobě schválily platný postup získání důkazů. Celá záležitost také byla oznámena organizacím ESL a ESIC.

Sám bývalý kouč se ve vlastním prohlášení brání, že materiály, které sdílel, nebyly strategického charakteru a jejich odhalení konkurenčním týmům mělo být součástí sparringu a sdílení zkušeností. Přislíbil, že bude v rámci vyšetřování spolupracovat a poskytne jakoukoli potřebnou dokumentaci.

Není to ale poprvé, co se kolem bývalého trenéra Heroicu točí negativní zvěsti. Už v loňském roce byl na 12 měsíců suspendován z hráčské i trenérské pozice kvůli zneužívání známého spectator bugu v CS:GO, který umožňuje koučům sledovat konkrétní statický bod na mapě. Petersen se jeho zneužití měl dopostit v zápase proti Astralisu na DreamHacku 2020 v Malmö a také proti týmu Spirit v průběhu Home Sweet Home Cupu 5. Tehdy svou chybu uznal a přijal vyplývající sankce.

Tagy:
FPS