Jsi gamer? A co začít programovat hry?

Jsi gamer? A co začít programovat hry?
zdroj: Tisková zpráva

Hry ...pro někoho představují víkendové odreagování po náročném týdnu, pro jiného ukrácení chvíle při čekání, a pro někoho zase životní styl. Herní průmysl urazil za posledních 10 let obrovský kus cesty a kvalita produktů se zvyšuje de facto každý dnem. No a napadlo tě někdy, že bys toho mohl být součástí? Přiložit ruku k dílu můžeš na mnoha místech – ať jde o grafickou stránku hry na mobil, nebo o funkcionality rozsáhlého projektu, který jednou uvidíš na počítačích a herních konzolách.

Co musíš jako programátor her umět

Upřímně, je toho spousta. Základem je houževnatost a smysl pro detail, je třeba dotahovat věci do konce a někdy i několikrát předělat, i když to tě teď asi nezajímá. Coby programátor her musíš pochopitelně ovládat nějaký programovací jazyk, v němž budeš kódovat. Třeba React (React.js, ReactJS), tedy JavaScriptovou knihovnu pro tvorbu uživatelského rozhraní, nebo Python, resp. Pygame, což je modul pro videohry v podobě multiplatformní sady jazyků.

K jeho ovládnutí budeš potřebovat jak klasický Python, tak „céčko“, Cython a JSA (jazyk symbolických adres). To ti dá slušný základ, ale není to všechno. Uplatníš i znalost JavaScriptu jako takového, SQL, CSS3, HTML nebo Java, a vůbec nejvíce zazáříš s programovacím jazykem C++, který patří k nejvyužívanějším pro tvorbu her na PC a konzolách. Ale pokud se chceš naopak zaměřit na mobilní hry, nauč se třeba Kotlin (pro Android) nebo Swift (pro iOS), a rozhodně zvaž i zmíněnou multiplatformní Javu a C++.

Vlastní herní studio nepotřebuješ, když je tu FTFP

Touhu vytvářet nějakou hru má mnoho lidí, dokonce i ti, kteří se programování nevěnují na full-time, ale pouze jako koníčku. Jenže uplatnit se je někdy těžké. V lepším případě vychytáš dobrou nabídku a máš práci na půl roku, v horším zjistíš, že to je vlastně fiasko a klient ti ani nemá z čeho zaplatit a zkouší na tebe podíl ze zisku. Na rovinu, jestli chceš mít finanční jistotu a stálý dostatek práce, zkus to formou FTFP (fix time, fix price). Dopředu budeš vědět, co přesně máš dělat, kolik času to vezme a kolik si vyděláš.

Výhodu to má jak pro juniory, kteří potřebují a chtějí sbírat zkušenosti, tak pro ostřílené seniory s jasnou vizí. Díky zázemí silné firmy jako je TIP IT Solutions se navíc dostaneš k projektům, o jakých veřejnost ani neslyší. Často jsou totiž napřímo zadávány ajťáckým společnostem. Co přesně budeš dělat záleží na cestě, jakou se vydáš – uplatnění najdeš ve front-endu i back-endu, a když budeš dobrý, můžeš se klidně věnovat obojímu. A pokud si zatím nejsi jistý, můžeš si díky FTFP vyzkoušet i více pozic.

Tagy:
inzerce
Zdroje:
Inzerce