O čem musíte vědět při nákupu notebooku

26. 7. 2022 – 12:00
0
O čem musíte vědět při nákupu notebooku
zdroj: Freepik.com

Výběr správného notebooku není triviální záležitost. Musíte si odpovědět na mnoho otázek a teprve poté se rozhodnout pro ten správný model. Doufáme, že vám náš návod pomůže při výběru.

Popularita notebooků stoupá
Průzkum trendů na trhu ukazuje rostoucí prodeje notebooků, zatímco popularita stolních počítačů klesá. To znamená jediné – desktopy se pomalu stávají minulostí a pomalu ustupují více mobilním zařízením. Při zvažování dalšího počítače uživatelé stále častěji volí notebook. Má tu výhodu, že si ho můžete vzít domů, do práce nebo na dovolenou. Na první pohled by se notebooky mohly zdát dražší než stolní počítače. Když však uvážíte, že při koupi notebooku získáte i integrovaný LCD monitor, cenový rozdíl bude méně výrazný.

Zaměřte se na vzhled a design
S testováním notebooků většinou začínáme prezentací jejich vzhledu. Jsme si vědomi, že je to subjektivní záležitost – každému se líbí něco jiného. Přesto lze většinou posoudit, zda se designéři daného notebooku řídili nejnovějšími trendy a snažili se vytvořit funkční, módní a dobře vypadající produkt, nebo zda svou práci odvedli nahodile.

Kvalita zpracování daného modelu
Kvalitou notebooku rozumíme, zda je materiál rovnoměrně natavený, chlopeň nevrže a klávesnice je dobře uchycena v pouzdře (což ne vždy platí). Ke kvalitě zpracování patří i mnoho dalších detailů. Pokud je notebook uvnitř správně sestavený, nám může napovědět solidnost zpracování zvenčí. Když si při pohledu na fotografie nejste jisti, zda je notebook dostatečně kvalitní a chcete jej zakoupit v internetovém obchodě, nemusíte se ničeho obávat. V případě potřeby můžete notebook do pár dnů vrátit. Během této doby máte možnost se do počítače podívat a přesvědčit se, že se vám líbí a je kvalitně zpracovaný. Někdy fotografie zobrazují notebook tak, že vypadá lépe, než ve skutečnosti je a někdy plně neodrážejí jeho atraktivitu.

Rozměry a váha notebooku
Nejmenší notebooky mají 12palcové obrazovky a váží méně než kilogram. Existují také velká 19- a dokonce 20palcová zařízení, jejichž hmotnost často přesahuje 5 kilogramů. Průměrný moderní notebook je však ten s 15,4'' obrazovkou a hmotností kolem 3 kilogramů. Ještě před pár lety vládly matice 15'', nyní se to změnilo ve prospěch 15,4'' panoramatických. Pro mobilního člověka, který musí mít notebook stále u sebe, může být nejdůležitější nízká hmotnost a malé rozměry zařízení. Pokud byste naopak chtěli notebook, který by nahradil váš rychlý stolní počítač, a nechcete ho přenášet příliš často, s velkou pravděpodobností si vystačíte s modelem s velkou obrazovkou.

Kvalita obrazu je neméně důležitá
Kvalita obrazu na matrici závisí na mnoha faktorech – rovnoměrnosti podsvícení, reprodukce barev, době odezvy a pozorovacích úhlech. Nejlepší je, aby maticové podsvícení bylo stabilní a rovnoměrné v různých částech obrazovky. Je také důležité odrážet barvy - měly by být dostatečně šťavnaté a přechody mezi nimi hladké. Důležitá je také hloubka a odstín černé – mnoho matric notebooků v tomto ohledu nemá moc co nabídnout. Místo černé zobrazují fialovo-šedé skvrny, navíc okořeněné lehkými průrazy na okrajích obrazovky. Pokud chcete na notebooku sledovat filmy, věnujte tomu pozornost. Také vám doporučujeme zkontrolovat, zda notebook, který kupujete, nemá žádné mrtvé nebo horké pixely. Mrtvé (nebo horké) pixely jsou body na obrazovce, které jsou neustále vypnuté (nebo zapnuté). Pro jejich sledování se vyplatí použít diagnostický program (jako je např. Dead Pixel Tester), který na matrici zobrazuje různě barevné testovací grafy.

Tagy:
inzerce
Zdroje:
Inzerce