Úspěšný hráč, neúspěšný člověk. Je herní svět příliš jednoduchý?

11. 8. 2021 – 10:51
0
Úspěšný hráč, neúspěšný člověk. Je herní svět příliš jednoduchý?
zdroj: Pixabay

V dnešním článku vám přinášíme životní zkušenost Jakuba, bývalého vášnivého hráče počítačových her, který se střetl se životní realitou mladého absolventa. Dnes říká, že počítačový svět v něm vyvolal iluzi vlastní dokonalosti a zkomplikoval mu cestou životem.

Nepatřil k nejlepším, považoval se však za úspěšného hráče

Jakub pochází z menšího města poblíž Plzně, ve kterém strávil své dětství, a podobně jako jeho vrstevníci našel zálibu v počítačových hrách. Na základní škole, kdy ještě neměl internet, hrál klasické single kampaně známých soudobých her – NHL, FIFA, GTA, CoD, Mafia, NFS apod. Nikdy neměl větší problém je dohrát, což ale nebylo nic neobvyklého.

Z amatéra na profesionální gaming dráhu
S příchodem internetu přesedlal na online tituly – WoW, CoD nebo třeba CS a další. Brzy zjistil, že je schopen porážet jak své spolužáky a přátele, tak většinu online konkurence. Přešel tedy do profesionálního prostředí. Přestože nepatřil ke světové špičce, zúčastnil se několika turnajů a hraním her si dokázal ještě na střední škole přivydělat několik desítek tisíc korun, zabíralo mu to však často celé večery a víkendy.

Kuba měl ale i další zájmy, aktivně se věnoval tenisu a přirozeně se začal zajímat také o dívky a víkendové akce s přáteli. U počítače tak trávil stále méně času a příjmy z online hraní kvůli nedostatku tréninku rychle vyschly.

Po škole hrát přestal, střetl se s realitou
Jakub si myslel, že když dokázal vydělat zajímavé peníze v progamingu – neznal ze svého blízkého okolí nikoho, komu by se povedlo něco podobného –, bude úspěšný i v zaměstnání a že vydělávat peníze pro něj bude po škole hračka.

V reálném světě herní zkušenosti nikoho nezajímají
Po maturitě úspěšně vystudoval ještě bakalářský program na vysoké škole, další studium však již neplánoval a chystal se do zaměstnání. Brzy zjistil, že jej potkala realita, o které četl jen ve zprávách. Jako student bez praxe a s de facto neúplným vysokoškolským vzděláním (většina zajímavých zaměstnavatelů požadovala diplom z magisterského studia), hledal práci jen těžko. Herní zkušenosti nikoho neohromily.

A tak se po škole ocitl bez příjmů, dostával pouze podporu v nezaměstnanosti, bez úspor nemohl ani uhradit nájem za svůj plzeňský byt. Nepříznivou situaci dočasně vyřešila nebankovní půjčka, Jakub ale věděl, že musí najít trvalé řešení.

Dnes má život pod kontrolou, co vzkazuje mladším?
Našel si proto zaměstnání, které odpovídalo středoškolskému vzdělání, splatil půjčky a stabilizoval svou životní situaci. Při práci pak začal dálkově studovat magisterský stupeň na vysoké škole. Studium úspěšně dokončil a získal svou vysněnou pozici ve finančním sektoru. Přestěhoval se do Prahy a nájemní byt vyměnil za vlastní, který hradil hypotečním úvěrem.

Dnes je Jakub šťastný, má ženu, čeká první dítě. Co vzkazuje mladé generaci? Ať nehodnotí své zkušenosti na základě úspěchu v počítačových hrách. Svět progamingu považuje za velmi zkreslený, reálný život je prý mnohem složitější a klíčem ke stabilitě je podle něj vzdělání.

Tagy:
inzerce
Zdroje:
Inzerce