Náhodně objevený glitch umožňuje bořit rekordy. Metal Gear Solid lze dohrát pod půl hodiny

18. 8. 2021 – 16:00
0
Náhodně objevený glitch umožňuje bořit rekordy. Metal Gear Solid lze dohrát pod půl hodiny
zdroj: Konami

Překvapení 23 let po vydání

Speedrunning je velmi specifickou součástí profesionální herní scény. Lámání rekordů v co nejrychlejším průchodu hrami má pevně stanovená (a často docela komplikovaná) pravidla toho, co je povoleno a co ne a velmi často se dosažené časy překonávají o pouhé vteřinky.

Komunitu hráčů, kteří se zabývají co nejrychlejším absolvováním prvního Metal Gear Solidu nyní ohromil objev hráčky s přezdívkou Boba. Té se úplně náhodou podařilo najít chybu, díky níž lze uspořit solidní množství času.

Zjistila totiž, že v lokaci Communication Tower A je možné najít glitch, díky kterému není nutné vystoupat celých 23 pater až nahoru. Hráčce se ale podařilo docílit toho, aby stráže stříleli na Snakea už v polovině a spustili tím další fázi hry.

Speedrunneři následně potvrdili, že se nejedná o jednorázovou záležitost a glitch je možno využívat opakovaně. Objevili dokonce i spolehlivější způsob k jeho spuštění za pomoci granátu. Celkem je tímto způsobem možno ušetřit neuvěřitelné dvě minuty.

Samozřejmě už došlo k pokoření dosavadního světového rekordu, speedrunner NickRPGreen už stihl natočit průchod, který má pod půl hodiny (s pravidly PC Any% Very Easy). Zároveň dodává, že se tento rekord určitě dá ještě vylepšit, protože průchod nebyl úplně dokonalý.

Zdroje:
Eurogamer