Amazing: „Jen těžko si někdo dovede představit, čím esportový hráč každý den prochází”

Amazing: „Jen těžko si někdo dovede představit, čím esportový hráč každý den prochází”
zdroj: esportbet.com

Profesionální hráč League of Legends, Maurice "Amazing" Stückenschneider, popsal nelehký život esportového hráče.

Ti nejlepší hráči se musí každý den vyrovnávat s obrovským stresem. Ať už se jedná o několikahodinový trénink, přesun k týmu, což může být klidně přes celý svět, nebo také vypořádat se s fanoušky a kritiky v online světě.

I přes to, že mnoho týmů produkuje obsah umožňující fanouškům nahlédnout do zákulisí života esportového hráče, Amazing říká, že lidé nemají opravdu žádné tušení, s čím se tito mladí profíci musí každý den vypořádávat.

„Mnohokrát se při online interakci zapomíná, že jsme více než jen jména na obrazovce”, říká Amazing. Dále dodává: „Za přezdívkami se skrývají opravdoví lidé, a to, že některé každodenní věci neumíme správně přijmout, souvisí také se stresem, kterému jsme každý den vystaveni.” 

Několik esportových profesionálů již ukončilo svou kariéru právě ze zdravotních důvodů souvisejících se stresem a problémy s duševním zdravím. Jedná se například o hvězdu League of Legends, AD carry Jian “Uzi” Zi-hao. Ten svou kariéru ukončil jak z fyzických důvodů, tak také kvůli problémům, jež souvisí s chronickým stresem.

Nedávno si hvězda G2 Esport, Luka “Perkz” Perković naordinoval týden volno, které věnoval pouze sám sobě a své duševní pohodě. Mnoho hráčů si začíná uvědomovat, že dát si pauzu od esportu také znamená dát si pauzu od negativity, která k této komunitě bohužel neodmyslitelně patří. Hráči jsou neustále vystaveni komentářům a hodnocením, které probíhají na sociálních sítích. Tyto negativní poznámky mají na hráče dopad a jestliže si je někdo bere více k tělu, může si opravdu přivodit vážné psychické problémy.

Maurice “Amazing” své twitterové příspěvky zakončil pozitivně. Ve svém posledním tweetu k tomuto tématu vyjádřil, že by bylo skvělé, kdyby byli lidé ve virtuálním prostředí více všímaví a ohleduplní k sobě navzájem. Tento point je jednoznačně trefný, provedení bude ale asi znatelně složitější.