Koronavirus v esportech

10. 3. 2020 – 12:05
0
Koronavirus v esportech
zdroj: tisková zpráva

Hrozba nového koronaviru se podepisuje nejen na omezení klasických sportovních akcí – ušetřeny nezůstaly ani esportovní turnaje.

Esport? I k němu si koronavirus našel cestu 

Éra esportu začala něco nového a tak známého pro tradiční sporty. Profesionální hráči, kteří se kdysi potkávali maximálně na menších akcích (LAN party), se najednou dostali před tisícové davy do vyprodaných hal a na obrovská jeviště. Ano, esport je větší, velkolepější a fanouškovská základna jen roste, což ve spojení s virem přenášejícím se nejen doteky, ale i pouhým kýchnutím, může být trošku problém.

1.2 zdroj: tisková zpráva

A které takové události tedy koronavirus začátkem března ohrozil, nebo dokonce zapříčinil jejich zrušení? 

Overwatch League (zkráceně OWL) 

OWL oznamuje preventivní nařízení pro budoucí zápasy. Liga odehrávající se v hlavním městě USA Washington D.C. zrušená nebude, nicméně se neobejde bez pevných zdravotních opatření kvůli možnému šíření koronaviru (COVID-19). Opatření bude zahrnovat každodenní čištění místa události, zásoby dezinfekce a mýdla na všech toaletách, taktéž volný přístup k samotné dezinfekci v celém areálu. A nakonec pokyn po závěru každého zápasu k udržování patřičné vzdálenosti v rámci Q&A.

Apex Legends

První Apex Legends Global Series Major posunuto. Electronic Arts oznámilo zrušení či posunutí několika Apex a Fifa esportových události kvůli možnému rozšíření koronaviru. 

Mortal Kombat 

NeatherRealm Studios zrušilo účast veřejnosti na turnaji Final Kombat v Chicagu. O to více je celá situace nepříjemná, že se mělo jednat o jednu z jejich premiérových Mortal Kombat 11 událostí právě v Chicagu. To však není vše, vyhláška se totiž týká také posledního kola kvalifikace, kvůli čemuž přišli mnozí hráči o možnost se tohoto turnaje účastnit.

Pokémon 

Společnost The Pokémon Company oznámila v reakci na oficiální doporučení zdravotnických organizací posun Pokémon European International Championships. Událost se měla konat 17.–19. dubna v Berlíně.

Hearthstone

$250,000 Hearthstone Masters Tour událost nebyla kompletně zrušena, nicméně se odehraje pouze v rámci online zápasů. Turnaj, kterého se mělo účastnit 40 profíků z celého světa, a který se měl původně odehrát v Indonésii, byl už před několik dny přestěhován do amerického L.A. Bohužel ani to nestačilo a organizátoři se pro jistotu rozhodli turnaj přesunout pouze na live stream našich monitorů.

League of Legends

Liga evropské divize této slavné hry s názvem League European Championship (LEC) zůstává zatím nezměněná. Jediný rozdíl můžeme vidět v klasickém plácání rukou výherců po zápase, který pořadatelé z logických důvodů zatrhli. Co se ale mění, je místo budoucícho finále, které se z Budapeště přesouvá do Berlína.

IEM Katowice 

Po československé fanoušky esportu asi největší zásah – kompletně zrušená účast veřejnosti. Určitě každý z vás najde ve svém okolí nejméně jednoho člověka, který se na tuto událost těšil a třeba už měl zaplacený hotel a jízdenku na vlak. Nebo přinejhorším už na samotném místě byl. 

Doufejme tedy, že se situace rychle uklidní a brzy si budeme moci užít oblíbené hry v reálu a nejenom přes platformy jako Twitch nebo YouTube.

Co si o koronaviru a jeho možných hrozbách na esport myslíte vy? Jedná se pouze o zbytečná předběžná opatření, nebo jde o vážnou hrozbu?.

Zdroje:
ESPN