Kvůli nezákonnému ovlivňování průběhu zápasů byly dva týmy Dota 2 diskvalifikovány

Kvůli nezákonnému ovlivňování průběhu zápasů byly dva týmy Dota 2 diskvalifikovány
zdroj: Dota 2

Esportovou scénou legendární MOBA hry otřásá další skandál.

Severoamerické týmy nižší divize Dota Pro Circuit byly odebrány z ligy. Týmy Wind and Rain a Pecado Squad Gaming jsou permanentně zakázany ze všech turnajů sponzorovaných společností Valve. Rozhodnutí přišlo poté, co bývalí členové týmu i fanoušci Dota 2 vznesli několik obvinění na výše uvedené celky v souvislosti s problémem zvaným match-fixing.

Aktuální soupiska Wind and Rain je následující: 

  1. Daniil “satesate” Krivenko

  2. Chad "Szabo666" Szabo

  3. Jose Andree "Sword" Nicosia

  4. Ilyas "Steel-_-Borco" Kaukenov

  5. Vladimir "yol" Basov

Sestava Pecada Squad Gaming:

  1. P1

  2. qqqqqqqq

  3. Duffy

  4. Wdr

  5. Sensibility

Prozatím není jasné, zda se zákaz týká všech členů obou týmu, nebo se později zaměří pouze na ty, kteří se účastnili nezákonného ovlivňování výsledků zápasů. Oba celky navíc během sezony využily několik náhradníků, je tedy možné, že i na ty se následně bude zákaz vztahovat.

Nejznámějším hráčem, kterého se skandál týká je Vladimir "yol" Basov, veterán CIS scény. Ruský hráč Yol byl členem několika známých týmů, v roce 2014 dokonce oblékal barvy slavného Virtus.pro.

Jeden ze znaků nezákonného ovlivňování je i podezřelý pohyb kurzových sázek. Před několika dny se na Redditu objevil příspěvek fanouška, který upozornil na nezvyklou změnu kurzů. Výhra Wind and Rain byla nejdříve v kurzu 1,2 proti 3,3 týmu Felt. Následně se ovšem čísla rapidně změnila a na Wind and Rain byl kurz 4,3, zatímco na Felt pouhých 1,2.

Zdroje:
win.gg