Několik týmů bylo vyřazeno z Valorant turnaje kvůli tomu, že hrály z území Palestiny

Několik týmů bylo vyřazeno z Valorant turnaje kvůli tomu, že hrály z území Palestiny
zdroj: Valorant

Když se do her zaplete politika. Šest soutěžních týmů turnaje Arab Strike Championship bylo diskvalifikováno před spuštěním kvalifikace.

Týmy měly soutěžit v rámci Levantského regionu. Ten zahrnuje oblast dnešní Sýrie, Libanonu, Izraele, části Turecka, Egyptu a také území Palestiny. Hráči Izraele mohou soutěžit i v rámci regionu EU. Problém se ovšem týká Palestiny, která není vedena jako samostatná země a do regionu tak oficiálně nespadá. Šest týmů se kvůli tomu nedostalo ani do kvalifikace.

Baha “B4HA” Yosef z JO Esports sdílel na svém Twitteru příspěvek, ve kterém hovoří o své diskvalifikaci související s hraním v Palestině. Baha má sice trvalý pobyt v Jordánsku, roli ovšem hraje to, z jakého místa se hráč do zápasů přihlašuje.

Luciano Rahal, PR manager společnosti Riot sdělil, že obdrželi několik stížností na porušení pravidel. Dále zdůraznil, že za rozhodnutím diskvalifikovat hráče nestoji politické rozdíly, nýbrž potíže související s umístěným serverů. Hráči, kteří hrají na území Palestiny nesplňují dle Rahala logistické a technické podmínky pro účast v turnaji.  

Luciano Rahal doufá, že se Palestina na seznam povolených států Arab Strike turnaje dostane v dalším roce a podobné problémy se tak již nebudou opakovat.