Je tu stávka streamerů. Iniciativa Den bez Twitche je reakcí na nenávistné útoky

2. 9. 2021 – 8:30
0
Je tu stávka streamerů. Iniciativa Den bez Twitche je reakcí na nenávistné útoky
zdroj: Shutterstock

Čísla znatelně klesla

Twitch zažívá krušné časy. Nejpopulárnější streamovací platforma se stala terčem kritiky poté, co se celá řada streamerů stala terčem takzvaných "hate raids", organizovaných útoků, při nichž skupiny trollů zaplavují chat rasistickými či homofobními urážkami a jsou schopni tímto způsobem otravovat život vytipovaného tvůrce při každém vysílání, výjimkou nejsou ani výhružky či zveřejňování osobních údajů.

Reakce Twitche byla navzdory opakovaným žádostem komunity o zjednání nápravy příliš pomalá, a tak vzali diváci i streameři věci do vlastních rukou a zahájili kampaň "A Day Off Twitch", tedy den bez Twitche, který proběhl včera. 

Podle dostupných dat, které na Twitteru uvedl insider Zach Bussey na základě měření Twitch Trackeru bylo včera ve večerních hodinách online o 5 tisíc streamerů méně než obvykle, počet diváků byl pak umenšen o půl milionu. Za celý den na Twitchi streamovalo o 12 tisíc méně tvůrců obsahu oproti předcházejícímu týdnu a počet diváků byl skoro o milion menší.

Kontroverze přichází v době, kdy celá řada známých jmen opouští Twitch a podepisuje exkluzivní smlouvy s konkurenční platformou YouTube Gaming. Jedním z těch nejčerstvějších je TimTheTatman, který svůj odchod zveřejnil včera. Na Twitchi měl přitom masivní komunitu čítající přes sedm milionů sledujících, na YouTube má zatím něco přes polovinu tohoto čísla.

Twitch ale opustili také DrLupo, CouRage, Valkyrae a (zřejmě nedobrovolně) i DrDisrespect. Navzdory tomu, že si streamovací služba kouše z koláče větší díl, než její dva největší konkurenti (YouTube a Facebook Gaming) dohromady, zjevně si Google může dovolit nabídnout tak lákavé podmínky, aby velká jména přetáhl z područí Amazonu (který Twitch provozuje).

Zatím není jasné, zda se A Day Off Twitch projeví dlouhodobě, nebo zda půjde o jednorázové varování, po němž půjdou čísla zase nahoru. 

Zdroje:
Dexerto