Overwatch League je oficiálně mrtvá

10. 11. 2023 – 16:30
0
Overwatch League je oficiálně mrtvá
zdroj: Activision

Smutný konec někdejšího esportového miláčka

Když v roce 2016 vyšel první Overwatch, kromě okamžitého úspěchu a velké popularity mezi hráči se hra také velmi rychle etablovala ve světě esportu. Blizzard navíc tehdy přišel s myšlenkou, která v rámci profesionálního hraní působila velmi originálně. Po vzoru klasických sportů totiž vytvořil ligu, ve které spolu soupeřily týmy z různých měst.

Všechno hezké ale jednou končí, a nejinak je tomu s popularitou této hrdinské týmové střílečky, kterou na stupních vítězů v oblíbenosti dávno vystřídali jiní, a ani vydání pokračování a jeho přechod na free-to-play model nedokázal tento trend zvrátit. Především kvůli tomu končí i Overwatch League.

Už na počátku letošního roku vyjádřil Blizzard pochybnosti o tom, zda je provoz této ligy dlouhodobě udržitelný, nyní se ukazuje, že obavy byly na místě. Overwatch League tak, jak ji známe, zkrátka končí. Nutno podotknout, že to tento ambiciózní projekt neměl jednoduché. Značné problémy tvořilo už samotné registrování týmu, účast v lize totiž stála údajně kolem 20 milionů dolarů. Zásadní ránu také projektu zasadila pandemie Covid-19, která učinila čáru přes rozpočet představě o zápasech před živým publikem.

Skandály kolem Blizzardu následně stály ligu celou řadu sponzorů a pěkně dlouhým hřebíkem do rakve byla také ztráta vydavatele pro čínský trh. Během červnového zveřejňování finančních výsledků Blizzard přišel s informací, že na konci sezóny budou týmy hlasovat o tom, zda chtějí v lize setrvat, a pokud odpoví záporně, dostanou odstupné v hodnotě 6 milionů dolarů.

Podle informací insiderů údajně většina týmů hlasovala pro odstoupení a Blizzard v oficiálním vyjádření následně potvrdil, že Overwatch League opouští a hodlá kompetitivní scénu kolem své střílečky posunout jiným směrem. Jakým, to zatím konkrétně nevíme. Blizzard nicméně údajně jedná i s třetími stranami o tom, že by se pod jejich správou mohla liga v příštím roce v nějaké formě vrátit. 

Zdroje:
Blizzard