Steam omezil účet stovkám hráčů. Pouze reagovali na recenzi

19. 4. 2023 – 11:37
0
Steam omezil účet stovkám hráčů. Pouze reagovali na recenzi
zdroj: Casimiro PT / Shutterstock.com

Kontroverze kolem anticheatu

Společnost Valve potrestala tisíce uživatelů služby Steam za to, že označili recenzi hry Warlander za užitečnou.

Recenze ve službě Steam jsou velmi důležité a pomáhají hráčům s rozhodováním, jaké hry si koupit příště. Z tohoto důvodu se služba Steam ptá uživatelů, zda jsou recenze užitečné.  Ukazuje se však, že pokud některé recenze označíte za užitečné, můžete se dostat do problémů.

Warlander je nová free-to-play hra pro více hráčů, ve které hráči bojují proti sobě ve středověkém prostředí s fantasy předměty a roboty. Hra má v současné době na Steamu hodnocení 6 z 10, přičemž jeden z hráčů v negativní recenzi vysvětluje, že hra používá podezřelý anti-cheatovací software s názvem Sentry Anti-Cheat.

Recenzent, FREEDOMS117, uvedl, že anti-cheat běží, i když je hra zavřená, a posílá některé pakety dat na japonské IP adresy, zatímco hra je již zavřená. Uživatel to považoval za alarmující a zanechal recenzi, ve které hráčům radí, jak Sentry Anti-Cheat odinstalovat.

Mnoha hráčům to pomohlo. 2 439 uživatelů služby Steam kladně odpovědělo na otázku, zdali byla recenze užitečná. To byl dostatečný počet lidí, aby recenze raketově vystřelila na vrchol recenzí na Steam stránce hry Warlander.

Dne 14. dubna si jeden z uživatelů služby všiml, že FREEDOM117 má omezený účet, stejně jako 2 439 uživatelů, kteří označili recenzi jako užitečnou. Když se FREEDOM117 ozval kvůli omezení, Steam prohlásil, že recenze je potenciálně nebezpečná, protože ukazuje hráčům, jak manipulovat s anti-cheat systémy. Následně ale omezení z účtů odebrali.

Vývojáři hry Warlander dále uvedli, že anti-cheat nemá přístup k žádným osobním údajům a ani žádné nebude sdílet. 

Zdroje:
Dexerto