Tvůrci PUBG žalují tvůrce Free Fire a Google, Apple i YouTube za údajné plagiátorství

17. 1. 2022 – 11:20
0
Tvůrci PUBG žalují tvůrce Free Fire a Google, Apple i YouTube za údajné plagiátorství
zdroj: PUBG Mobile

Studio Krafton, vlastník značky PUBG, žaluje giganty Apple, YouTube a Google a také společnost Garena kvůli jejímu titulu Free Fire, původně známému jako Free Fire: Battlegrounds. Důvodem je vysoká míra mechanismů, které si Garena "propůjčila" právě z PUBG.

Free Fire započalo svou životní cestu v Singapuru v roce 2017, krátce po vydání PUBG a Krafton tehdy podal stížnost, jež vedla k vyrovnání. Jeho součástí ale nebylo jakékoli povolení k distribuci nebo licenční ujednání. Navzdory tomu se ale hra objevila na App Store a Google Play

Součástí obžaloby je plagiátorství v oblastech seskoku na mapu, herních mechanismů, lokací, předmětů, zbraní i barevné palety, materiálů a textur. Podle Kraftonu Garena vydělává stovky milionů dolarů na mikrotransakcích, Apple a Google pak na podílech z jejich prodejů. Žalobě se nevyhnulo ani YouTube, které odmítá odstranit videa s tématikou Free Fire.

Podle Kraftonu se jedná o podobnou situaci, jako když Ubisoft před dvěma lety žaloval Apple, Google a studio Ejoy kvůli kopii Rainbow Six Siege. Francouzský vydavatel nakonec žalobu stáhnul v momentě, kdy byla hra odstraněna z nabídky.

Zdroje:
Krafton